Sağlıklı yaşam için 6 altın kural. Sağlıklı bir yaşam sürmek hepimizin hakkıdır. Ancak bunu gerçekleştirmek için bizimde yapmamız gereken birkaç küçük kurallar vardır. İşte bu kurallar bizim bedenimiz ve ruhumuzla barışık sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmek için önemli anekdotlardır.
Sağlıklı yaşam için yapmanız gerekenler:
1.Sağlıklı Beslenme kuralları
Beslenme yaşama ve vücut direncini koruma ve de en önemlisi günlük işlerimizi halletmek için çok değerli ve bir o kadarda hayati önemdedir.
Beslenmek sadece karın doyurmak veya can sıkıntısından atıştırmak demek değildir. Eğer böyle düşünürsek baştan yanlış ve kötü bir beslenme alışkanlığı edinmiş oluruz. Beslenmenin en temel kuralı yeteri kadar ve gerekli olan vitamin mineralleri alarak vücudun ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
İyi bir kahvaltı yapın
Öncelikle bunun için sabah kahvaltısı, öğlen yemeği ve de akşam yemeği olmak üzere mutlaka 3 öğün beslenmeli öğün atlamamalı ve de ara öğünlerde atıştırmalık yerine meyve veya sebze yemeliyiz.
Ara öğün
Ara öğün olarak yediğimiz bir elma, bir salatalık, bir kase yoğurt veya bir küçük tabak meyve salatası olmalıdır. Bunun saati de öğle ve akşam yemeği arasında saat 4 veya 5 olabilir. Ayrıca akşam yemeğini saat:20 veya 19 ,21 arası yiyip bitirmeliyiz.
Akşam yemeği
Eğer geç saatlere kalırsa akşam yemeğimiz yediklerimizi hazım etmemiz zor olur. Buda bize kilo ve mide sorunları olarak döner. Bu yüzden mümkün oldukça akşam 8 den sonra yemek yememeliyiz.
Kalori değeri
Sağlıklı yaşam için yediğimiz yemeklerin saati kadar kalori ayrıca besin değerleri de önemlidir. Bir diğer önemli hususta pişirme şeklidir. Örneğin ;kızarmak yerine buğulama, Izgara, haşlama ve benzeri tekniklerle pişirme yöntemleri tercih etmeliyiz.
2.Sağlıklı yaşam için egzersizler ve spor
Egzersiz yapmak bazıları için çok zor ve sıkıcı bir iştir. Genellikle vakit darlığı be iş yoğunluğundan dolayı sporu aksatır. Hatta hiç yapamayız. İşte bu bizi tembelleştirir. Hatta hantallaştırır; kilo aldırır ve de en sonunda sağlığımızı bozarak sağlıklı yaşam standartlarımızı olumsuz etkiler. İşte tamda bu noktada bize düşen vücudumuza göre ve onu tanıyıp zorlayıcı olmayan başlarda çok hafif başlayıp daha sonra severek sıklaştıran egzersizler yapmaktır. Bunun en basitinden başlamak için kısa yürüyüşler ve daha sonraları bu yürüyüşleri artırarak daha uzun ve de biraz daha hızlı yürüyüşler olabilir.
Örneğin işe araba ile değil de yürüyerek gitmek gibi, market poşetlerini ağırlık kaldırır gibi kaldırarak biraz daha uzak markete gitmek, merdivenleri çok yüksek değilse asansör kullanmadan bir iki kat inmek gibi şeyler yapabiliriz. Ancak eğer vaktimiz be sağlığımız el veriyor ise bir uzmanla görüşüp uygun bit spor programı yapabiliriz. Hatta spor salonuna yazılabilirsiniz. Unutmayalım ki sağlıklı yaşam hareketsiz olamaz.
3.Sosyalleşme
Sosyalleşme sağlıklı yaşam için çok önemli bir unsurdur. Çünkü sağlıklı bir ruh sağlıklı bir bedende bulunur. İkisini de birbirinden ayırmak güçtür. Nedeni ise birbirine bağlı olmalarıdır. Örneğin ne kadar ruhsal olarak iyi isek o kadar sağlıklı oluruz. Ruh ve psikolojik olarak sağlıklı olmak için neler yapmalıyız onlara bir değinelim :
Sosyalleşme ; arkadaş toplantılarını sıklaştıralım, haftada birkaç kez sinema ve tiyatro gibi etkinliklere gidelim, en az haftada 1 veya iki kitap bitirelim ve kendimizi stresli ortamlardan uzak tutmak için çaba sarf edelim. Ve en mutlu olmaya bunun için bizi mutlu eden kişilerle görüşmeye başlayalım.
4.Cinsel sağlık
Cinsel sağlık; sağlıklı yaşam için önemli bir unsurdur. Bu da tek eşlilik ve korunmadan geçer. Ve de bu konuyla ilgili bilgi bloğumuzun diğer bölümlerinde vardır. Daha açıklayıcı bilgi edinmek için o bölümlere tıklayabilirsiniz.
5.Evcil hayvan bakmak
Evcil hayvan bakmak hem ruhsal sağlık hem de bedensel sağlık için çok önemli altın kurallardan biridir. Neden mi ; çünkü evde evcil hayvan olması hem bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Buda bizim bedensel sağlığımızı olumlu etkiler, hem de ruhumuzu rahatlatacak sevgisiyle bizi paylaşmak, koşulsuz sevmek ve daha aklınıza gelebilecek bir çok duygu yaşatır. Be duygusal olarak bizi besler.
Tabii ki aşılarını yaptırıp sağlığına dikkat etmemiz gerekir. Can dostumuza bizim kadar sağlıklı bir yaşam sunmak onunda bizimde sağlığımız için önemlidir. Sonuçta aynı evi ve belki aynı odayı paylaşacağız. Tüm aşılarını yaptırıp ırk ve cinsiyet gözetmeksizin ona ömür boyu bakma mutluluğunu yaşamalıyız.
6.Hobi edinmek
Sağlıklı yaşam için hobi edinmek önemlidir. Bu bizi ruhsal olarak besler ve sağlığımızı korur, uzun yaşamamızı sağlar. Nasıl mı hepimiz bir yetenek sahibi olmaya biliriz ama bazen rahatlamak veya oyalanmak için bile olsa bir hobi ile uğraşabiliriz.
Örneğin : Resim yapmak, enstrüman çalmak, dikiş dikmek, örgü örmek, makrome yapmak, ahşap boyamak, bir dil öğrenmek ve hatta musluk tamir etmek gibi ufak tefek işlerden büyük zanaatler kadar aklınıza me gelirse onu yapmak.
Yani bir sanatçı olmasanız bile içinizdeki sanat veya zanaat aşkını çıkarabilirsiniz. İşte tüm bunlar bize sağlıklı yaşam sunar. Ve sağlıklı yaşam hepimizin hakkıdır. Sağlıcakla kalın.